Peru – Puño

Het is weer tijd voor een busrit, nu eentje overdag. Weet nog goed wat het verschil in Colombia was. Voor Perú heb ik geen vergelijkingsmateriaal, dus zie het wel als ik op het busstation aankom. Een taxi brengt ons daarheen en samen met Freddy ga ik dit bus avontuur aan. Het blijkt dat we een luxe bus hebben geboekt, want er is zelfs een wachtlounge voordat we de bus ingaan. De bus blijkt een dubbel dekker met eigen scherm en enorm veel beenruimte. Een genot en tussendoor krijgen we ook nog eten. Dit is dus niet erg om de komende 6 a 7 uren te zitten, of in mijn geval slapen. We komen laat op de avond aan en pakken een taxi naar het hostel.

Het vinden van het hostel blijkt een uitdaging, het valt me op dat in dit land er geen grote uithangborden en fluorescerende letters zijn om te adverteren of om aan te geven waar ze zich bevinden. Gelukkig hebben we een enorm behulpzame taxichauffeur en vinden we het hostel. Worden gelijk alle tours aangeboden, maar bedank voor nu. Eerst maar eens even slapen in een normaal bed.

Ben wederom weer vroeg wakker en besluit dat ik geen tours ga doen. Je kan een halve dagtrip doen naar een eiland, maar heb al zoveel mensen gehoord dat ze het alleen voor de toeristen doen. De lokale bevolking heeft van riet een eiland gemaakt en heb geen zin in een toeristisch praatje. Besluit dat het een chill dag gaat worden, gevuld met bijpraten van mensen thuis en het maken van reisplannen. Dit blijkt nogal een uitdaging wat betreft Bolivia. Krijg het nog niet rond en het kost me veel energie.

In de namiddag gaan we de stad in, we hebben namelijk trek. Puño ligt aan het Titicacameer aan de Peruaanse kant. Het is het grootste stuwmeer ter wereld en is daarom ook een toeristische pleister geworden. Het meer is enorm groot en mooi om te zien. Daarnaast is deze stad voor mij het meest authentieke wat ik in Peru heb gezien. De vrouwen op de markt dragen allemaal traditionele kleding en ze doen dit voor hunzelf en niet voor mij. Hier hou ik van, deze mensen zijn zichzelf en dit is hoe hun leven eruit ziet. Tuurlijk val ik op, maar kan me geen plek bedenken waar dit niet het geval is. Tevens ligt Puño op hoogte, namelijk op 3830 meter. Op deze manier kunnen we geleidelijk aan de hoogte wennen zonder last te krijgen van hoogteziekte. Dit is voor mij ook voorbereiding op de hoogtes die nog gaan komen.

De lunch nuttigen we met uitzicht op het meer en genieten van een lomo saltado. Gestoofd vlees met rijst en frietjes, heerlijk! Na wat aankopen in de stad gaan we terug naar het hostel om te chillen. In de avond gaan we nog even langs de supermarkt voor een broodje en kopen we een avocado van een kilo. Zo fijn dat het fruit hier zo vers en lekker is. Na wat uitzoekwerk is het dan tijd om te gaan slapen.

De volgende ochtend is het na het ontbijt tijd om alles weer in te pakken. Vandaag ga ik na een busreis aankomen in het volgende land, namelijk Bolivia.

Ilona

*******************************************************************************************

It is time for a bus ride, now one during the day. Still remembered the difference in Colombia. I do not have any comparison material for Perú, so will  see when I arrive at the bus station. A taxi takes us there and together with Freddy I go on this bus adventure. It turns out that we have booked a luxury bus, because there is even a waiting lounge before we go into the bus. The bus turns out to be a double decker with its own screen and a huge amount of legroom. A pleasure and in between we also get food. So this is not a bad thing to sit for the next 6 to 7 hours, or to sleep in my case.

We arrive late at night and take a taxi to the hostel. Finding the hostel proves to be a challenge, it standstrikes out to me that in this country there are no big signs and fluorescent letters to advertise or to indicate where they are. Luckily, we have a very helpful taxi driver and we find the hostel. By welcoming we are offered all tours straight away, thanks but no thanks for now. First sleeping in a normal bed.

Again wake up early and decide that I will not do any tours. You can do a half-day trip to an island, but have already heard of so many people that they only do it for the tourists. The local population has made an island out of reeds and do not feel like going for a tourist talk. Decide that it will be a chill day, filled with catching up with people from back home and making travel plans. This appears to be quite a challenge as far as Bolivia is concerned. Really hard to make it logical and it takes a lot of energy.

In the afternoon we go into the city, because we are hungry. Puño is situated Lake Titicaca on the Peruvian side. It is the largest reservoir in the world and has therefore become a tourist attraction. The lake is huge and beautiful to see. In addition, this city is for me the most authentic thing I have seen so far in Peru. The women on the market all wear traditional clothing and they do this for themselves and not for me. This is what I love, these people are themselves and this is what their life looks like. Sure I stand out, but can not think of a place where this is not the case. Puño is also at altitude, at 3830 meters. In this way we can gradually get used to the altitude without suffering from altitude sickness. This also prepares me for the heights that are yet to come.

We have lunch with a view of the lake and enjoy a lomo saltado. Stewed meat with rice and fries, delicious! After some purchases in the city we go back to the hostel to chill. In the evening we go to the supermarket for a sandwich and buy an avocado of a kilo. So nice that the fruit here is so fresh and delicious. After some research, it is time to go to sleep.

The next morning it is time after breakfast to pack everything again. Today I am going to arrive in the next country, namely Bolivia, after a bus trip.

Ilona

2 gedachten over “Peru – Puño

  1. Hey Ilona,
    Happy New Year en leuk dat je naar Bolivia gaat! Supermooi land, Peru ook trouwens. Heb je al een beetje een idee wat je gaat doen?
    Downhill met de mountainbike bij La Paz is mooi en natuurlijk de zoutvlaktes en het park ten zuiden ervan.
    Veel plezier! Groetjes Miranda

    1. Eey Miranda! Dankje en voor jou hetzelfde! Had helaas geen tijd voor het moutainbiken, maar absoluut wel voor de zoutvlaktes. Wat echt wel een highlight voor mij was 🙂

Geef een reactie