Cuba – La Habana

De hoofdstad als laatste in plaats van als eerste. De beleving zal sowieso anders zijn, aangezien ik al gewend ben aan Cuba. Ga het meemaken, vergelijken gaat toch niet.

Na de drie uren durende rit op papier kom ik na 4,5 uur aan in Havana. Voor het eerst deze reis kan ik in een hostel slapen, omdat je deze alleen in Havana kan vinden. Er zijn verschillende manieren om bij het hostel te komen en ik kies voor de optie om de lokale bus te nemen. In de rest van het land mag dit niet als toerist, maar hier wel dus maak er graag gebruik van. Het ritje van 45 minuten kost me wel geteld niks, kwam een Italiaan tegen die wel voor mij wilde betalen. Nu moet ik er wel bij zeggen dat het omgerekend 2 eurocent is. Het ritje wordt betaald in de Cubaanse lokale valuta. Het kost 0,40 cup en als toerist heb je meestal niet kleiner dan 1 cup dus betaal je eigenlijk voor twee. De Italiaan geeft les op de universiteit hier en tijdens de rit geeft hij allemaal tips voor mijn bezoek. We nemen afscheid en ik mag nog een stukje verder. Heb mijn stop bereikt en zal nog een klein stukje moeten wandelen met mijn backpack. Zie alleen de lucht boven mij donkerder en donkerder worden. Het kan nu elk moment gaan regenen dus loop snel door. Bij het hostel aangekomen begint het te regenen en sta ik voor een dichte deur. Dit ga je niet menen, heb ik zoveel moeite gedaan en is er niemand en het regent pijpenstelen! Eerst maar afwachten dat het ophoud met regenen en ondertussen nadenken over een plan B. Ondertussen wordt ik door de buurvrouw in huis gehaald om te schuilen, echt heel erg lief. De situatie uitgelegd en eerst maar wachten. Het is weer droog geworden na 45 minuten en de buurvrouw gaat even informeren of er iemand is. Denk dat het mijn geluksdag is, want er is daadwerkelijk iemand. Pfff, ik hoef plan B dus niet uit te voeren en heb gewoon een bed voor vannacht. Wanneer ik in de slaapzaal kom beland ik in een kippenhok van vier meiden en 1 jongen. Hier was ik even niet op bedacht en ben er een beetje beduusd onder. Was eigenlijk wel klaar met vandaag, maar besluit om lekker met de groep een hapje te eten zodat we elkaar beter kunnen leren kennen. Eén voor één toffe mensen waar ik goed mee kan. Na het eten is het voor mij echt tijd om te gaan slapen, want ben best wel kapot.

Na uitgeslapen te hebben is de groep uitgedund tot drie inclusief ikzelf. Voor het eerst mag ik mijn eigen ontbijt maken. Hoe raar dit ook klinkt het is fijn om dingen zelf te doen in plaats dat het voor jou wordt gedaan. De andere twee dames hebben ook uitgeslapen, want die waren nog tot laat op stap. Ze hadden eigenlijk wel zin om te gaan zwemmen, want het is behoorlijk heet. Dus we gaan met z’n drieën naar een 5 sterren hotel en doen net of we daar horen. Nemen de lift naar de bovenste verdieping waar het zwembad is en nemen een duik. Dit zou ik zelf nooit doen, maar het was wel een leuke ervaring ook omdat het gewoon gelukt is. Op een gegeven moment was het wel duidelijk dat we hier geen kamer hadden, maar, als we een drankje namen mochten we blijven. Dit hebben we dus ook gedaan en hebben de rest van de middag genoten van het uitzicht op Havana met een drankje in het zwembad, kan me vervelende situaties indenken. De foto hierboven geeft aan hoe relaxed en blij je dan naar huis wordt gebracht!

In de avond zijn we naar een bar gegaan, waar een van de meiden gaat zingen met de Cubanen. Dit wil ik natuurlijk horen, en wat waren de Cubanen goed zeg. Wow, de energie en de muziek. Kreeg kippenvel toen de vriendin begon te zingen, zo mooi om te zien hoe muziek mensen laat samen smelten. Vooral als je het van zo dichtbij meemaakt. In Cuba als er muziek is, wordt er in de meeste gevallen ook gedanst. In dit geval danste er één iemand, een oudere man die ik schat rond de 75 jaar. Kan je vertellen dat ondanks zijn leeftijd hij er ons allemaal uitdanst! Niet te filmen hoe goed hij is en kon het natuurlijk niet laten om mee te dansen. Alles kan hier. Het dansen hebben we na de live muziek nog even doorgezet in een bar, zonder de oude man dat dan weer wel. Heerlijke regeaton afgewisseld met salsa, fijn om gewoon lekker te dansen. De gemiddelde Cubaan gaat graag met toeristen om, met als doel hier meer uit te halen. Voor mij is dat anders, ik hou van dansen maar verder hoef ik niks. Dat kan dus escaleren ben ik inmiddels achter. De Cubaan waarmee ik gedanst had wilde me wel “thuis brengen”, heb hem hier voor bedankt en hij liep boos weg zonder gedag te zeggen. Zelf weten, ik loop zelf wel lekker naar huis!

De volgende dag heb ik onbewust uitgeslapen, aangezien ik zes uur in de ochtend pas thuis was. De twee meiden gaan vandaag door, dus ga zelf de stad verkennen. Loop nog geen vijf minuten en heb al een persoonlijke bodyguard. Geen zin in gezeik met deze gast dus zeg dat hij best mag meelopen, maar dat ik getrouwd ben en mijn man me morgen opwacht in Nederland. Na twee uur stug volhouden heeft hij door dat ik niks van hem wil en loopt dan weg. Hij is in ieder geval een volhouder, laten we het daar maar op houden.

Logeer in het oude gedeelte van de stad waar ik non stop wordt nagefloten, toe wordt geroepen en te horen krijg dat ik de liefde ben van hun leven door de mannen hier. Voor mij resultuurt dit in rollende ogen, kan hier niet aan wennen. Na een paar dagen in Havana was ik er helemaal klaar mee, dus ging ik de mannen nafluiten. Je had hun blik moeten zien, ze wisten niet wat ze met me aanmoesten. Grappig, want zo ervaar ik het ook.

Terug in hostel tref ik Hela, een leuke meid uit Tunesië die me uitnodigd om mee op stap te gaan. Tuurlijk ga ik mee, dit wil ik niet missen. Nog bewust van mijn ervaring de vorige nacht ga ik nu lekker duidelijk zijn vanaf het begin. Hopelijk werkt deze tactiek en anders is er morgen weer een dag. We belanden in een discotheek met techno muziek, OK. Dit verwacht ik niet en heeft duidelijk niet mijn voorkeur, het is namelijk net of ben ik weer in Nederland. Er wordt alleen maar gesprongen en met de vuist in de lucht, tijd om te gaan. We komen bij een club aan die de juiste muziekeuze draait en een lege dansvloer. Gewoon lekker dansen en dan volgen er vanzelf anderen. Ja hoor al snel dans ik met een Cubaan. Eentje die als ik erachter kom dat ik Nederlandse ben zijn tatoeage ‘liefde’ laat zien die hij voor zijn ex heeft laten zetten. Iets met 1000 alarm bellen gaan af en maak duidelijk dat ik alleen wil dansen. Dit vindt hij prima en hij leert me zelfs nieuwe dingen bij. Heb erg fijn gedanst en al snel is het tijd om de taxi te pakken naar huis om te slapen aangezien het inmiddels vijf uur in de ochtend is.

Het op stap gaan en uitslapen begint voor mij hier als een normaal ritme aan te voelen. Vandaag staat een uitstapje naar het strand op het programma met mijn nieuwe vrienden. Een mengelmoes van verschillende nationaliteiten, twee Congolezen, een Duitse, Tunesier en ikzelf. Leuk om op pad te zijn in een mooie cadelic met regeaton muziek en te cruisen richting het strand. Het strand is afgeladen met Cubanen, dit had ik niet verwacht maar is super gezellig. Er wordt muziek gedraaid en snel gaan we het water in. Het water is nog steeds zout en wild, maar ook het genieten blijft. Op een gegeven moment zien een groep Cubanen ons en die willen graag met ons een gesprekje beginnen. Van de drie meiden ben ik diegene die het meest Spaans kan, dus praat maar. Hij nodigde ons uit om salsa te dansen bij de malacon (boulevard) om 9 uur. Op een of andere manier ging die gast niet begrijpen dat ik hem wel snapte maar niet op zijn uitnodiging inging. Het gevolg is dat hij 20 keer dezelfde zin ging herhalen, ben niet achterlijk ofzo. Dat hij de boodschap niet snapt kan ik niets aan doen, al was het geen straf om in zijn blauwe ogen te kijken. We konden namelijk niet op zijn uitnodiging ingaan, want we hadden namelijk al andere plannen.

Het originele plan was om met z’n allen naar Fabrica del arte te gaan, een exclusieve club met kunst. Al liep het net allemaal wat anders. Na 2,5 uur te hebben gewacht op onze Congoleze vrienden zijn onze wegen bij de club geëindigd. Wel hadden Hela en ik al wel nieuwe vrienden gemaakt. Heren uit Chili en Brazilië en een dame uit New York. Samen met onze nieuwe vrienden gaan we de dansvloer onveilig maken. Het was een geweldige plek om te zijn, de sfeer is zo tof en de kunst was ook mooi. Hier hebben we gedanst en zijn na sluitingstijd nog naar een bar gegaan. Hier was ik getuige van een toekomstige trouwerij tussen een Braziliaan en een Tunesische. Als enige nuchtere in het gezelschap van die twee mag ik zelfs getuige worden. Wat een eer! We nemen de taxi naar huis en ik weet nog steeds niet hoe, maar heb er weer een huwelijksaanzoek bij. De taxichauffeur wilde wel met mij trouwen zodat we alle vier getrouwd waren. Nou, nee dankje vriendelijke taxi meneer. Ga eerst maar even slapen om dit allemaal te verwerken, want wederom is het 6 uur in de ochtend.

Kon welgeteld een uur slapen, want mijn tijd in Cuba is bijna voorbij. Er wacht een nieuw land op mij namelijk Mexico. Heb mijn vlucht te halen naar Cancun.

Heb een geweldige tijd gehad in Cuba, had vantevoren weinig verwachtingen en denk dat dat goed is geweest. Heb de kans gehad om de Cubanen te leren kennen, de warmte, gastvrijheid en de openheid. Heb daarnaast de meest geweldige mensen ontmoet die ik nu mijn vrienden mag noemen. Heb hier mooie avonturen beleefd en herinneringen voor het leven gemaakt.

¡Muchas gracias!

Ilona

*********************************************************************************************

The capital as last rather then first, is a new experience for ne. It will be different I am sure, because I am already used to Cuba. Do not have anything to compare with so I will just enjoy it.

After three hours on planned schedule I made it to Havanna in 4,5 hours. For the first time during this trip I can sleep in a hostel, because you can only find them in Havana. There are different options to get to the hostel and my option of choice was taking the local bus. In the rest of the country it’s not allowed to do so being a tourist, so make sure I get to try it here. The ride of 45 minutes don’t cost me anything, ran into a Italian guy who paid for me. Now I do need to tell that changing the cost into euro it’s two eurocents. The ride is charged into Cuban local currency and is 0,40, as a tourist you don’t get smaller then 1 so you pay for 2 people. The Italian guy teaches at the university here and gave me tips during the ride. We say goodbye, because I need to be on the bus a bit longer. Reached my stop and it’s time for a short walk together with my backpack. Can see the sky becoming darker and darker. It can rain any minute now, so I walk a bit faster. Arriving at the hostel and the drops of rain are coming, but then I stand for a closed door. No one opens the door, you have got to be kidding me. Put so much effort in getting here and now there is no one there and the rain is now pouring. Decided to wait for the rain to stop and in the meantime think of plan B. The neigbour sees me and invites me in to be at least dry, a really sweet gesture. Explained the situation and now just wait. After 45 minutes it becomes dry and the neighbor starts informing if there is someone. Think it’s my lucky day, because there is.  No need for plan B, just have a bed to sleep to tonight. Entering the sleeping room I end up in a chaotic area of 4 girls and 1 boy. Was not ready for this amount of energy and feel a bit lost. To be honest I was queit done with today, but decided to join the group to have a bite to eat and getting to know eachother. One by one the people are amazing and I get a long with them very well. After dinner it’s really time for me to sleep, because I am exhausted.

After waking up late the group became smaller and now we’re with three including myself. For the first time I am able to make my own breakfast, how strange this may sound but I like to do things which I can do myself rather then others do it for me. The other ladies slept until late as well, because they were out last night. They felt like swimming, because it’s really hot at the moment. So we go with the three of us to this 5 star hotel and act as regular customers. Taking the elevator to the top floor and take a dip into the swimming pool. This is something I would never do by myself, but it was a great experience knowing we succeeded. At some point we were caught when they realised we’re not guests. Though if we bought a drink we could stay, so we did. Spend the rest of the afternoon at the pool, with a drink and amazing view over Havana. Can picture worse things… The picture above shows the results of relaxtion and hapiness after being brought back home!

In the evening we went to a bar where one of the girls will sing along with the Cubans who they met yesterday. Curious as always I needed to hear this, and they were good. So much energy and brilliant musicians. Got chicken skin when my friend started singing, so nice to see from upclose that music let people melt and joined together. Most of the time in Cuba, when there is music there is dance. In this situation there was only one man dancing and I think he was about 75 years old. He is the best ever! Wow I am still amazed. He was so good and couldn’t help myself to join in. All in Cuba. We continued dancing a bit more after the live music ended and we said goodbye to our brilliant dancer. Ended up in a bar where they played regeaton and salsa, good music to dance to. The average young Cuban men likes to spend time with tourists, with a goal to get more out of it. For me it’s different, I like to dance and I’m not interested in more. This can escalate I found out very quickly. The Cuban guy where I danced with wanted to “walk me home”, thanked him for the offer but said no and he walked away angry without saying goodbye. Suit yourself, I just walk myself home.

Slept in until late again, because I was home at six in the morning. The two girls are traveling further so we said goodbye and it’s time for me to explore Havana.  Within five minutes walking along the malacon I had a personal bodyguard. Didn’t want any hassle with this dude, so I told him you can walk along but I’m married and I’m leaving tomorrow to Holland where my man awaits me. He told me “I don’t mind sharing”, wow that’s a different approach. After two hours he finally got the message that I didn’t want anything with him and he walked away. He was at least persistant to put it in a nice way.

I  am staying in the old part of Havana where I am non stopped being chased, whispered at, hearing psst psst and being told I’m am the love of their life. For me it results in me rolling my eyes, because I can’t get used to this. After a few days in Havana I’m totally done with it, so decided to call out the men here. You should have seen their facial expressions, they didn’t know how to react. Funny, because it’s the same for me.

Back in the hostel I met Hela, a wonderful girl from Tunesia who invites me to join in to go out. Sure I will come along, don’t want to miss an opportunity to dance. Still conscience of my recent adventures with the Cubans, decided to be clear from the start about my own intentions. Hopefully it works and otherwise I need to change it the next time. We end up in a techno club, OK. Did not really expected this and obviously it’s not my preference. It’s like I’m being back in the Netherlands, people only jump and put their hands up. So it’s time to get moving. We arrive at club number two where they play nice music, but the dance floor is empty. Just started dancing the rest will follow, and within minutes I am dancing with a Cuban. When he finds out I’m Dutch, he shows me that he has a tattoo of the word love in Dutch tattood for his ex girlfriend. At least 1000 alarmbells are going off and make clear I only want to dance. He is OK with this and he even teaches me some moves. Had a great time dancing, but it was time to get a taxi to go home and sleep. Just  because it was already 5 in the morning.

Going out until late and sleep until late became my rhythm here somehow. Today we are going to the beach with my new friends. A nice mix of people from Congo, Tunesia, Germany and myself. Nice to be cruising in a Cadelic with regeaton music blasting. The beach is fully packed with Cubans, didn’t expected this but it’s nice. The music is playing and we quickly go into the water. The water is still salty and wild, but enjoy it to the fullest. At some point we are spotted by a group Cubans who want to talk to us. Of the three girls I do speak the most Spanish, so let’s talk. He invited us to come and dance salsa at the malacon at 9. Told him we had other plans and that we’re not coming. Although I think he understood what I told him, he didn’t got the message. So he repeated his invite 20 times like I am stupid! Having to be honest here, he did had beautiful blue eyes and still remember the full line in Spanish. All in Cuba. There was no possibility to accept his invite, because we had other plans.

The original plan was to go with everyone to Fábrica del arte a famous and exclusive club in Havana. It didn’t go as planned. We have been waiting for 2,5 hours for our friends from Congo. In the meantime Hela and I made new friends, males from Chile and Brazil and a girl from New York. At the club our ways split, so we said goodbye to our friends from Congo. Got in with our new friends and moved on. The club was packed and a nice vibe. The combination of art and the music was amazing. Time to kill it on the dance floor! After closing time we went to a different bar, where I was the witness of a future marriage between a guy from Brazil and a women from Tunisia. Being the only sober one from the three of us, I even got the title maid of honour. What an honour! Then we took a taxi home, I am still not sure how it all wen. All of a sudden I got myself a proposal from the taxi driver. He thought it was the best idea ever, so that all four of us were married. No thanks, mister nice taxi driver. Have to get myself to bed, to process everything what just happened. Also because it’s again 6 in the morning.

Was able to sleep for an hour, because my time here in Cuba is nearly over. A new country awaits me namely Mexico and my plane to Cancun is leaving soon.

Cuba was amazing, didn’t had a lot of expectations beforehand which is the best. Got to know the Cubans, their warmth, hospitality and their openness.  Have met amazing people who I now call my friends. Had great adventures here and made memories for life.

¡Muchas gracias!

Ilona

Geef een reactie