Cuba – Santiago de Cuba – part 2

Ook al is er geen carnaval, deze stad heeft veel meer te bieden dan ik dacht. Hieronder de verhalen en dingen die ik hier heb gezien.

De stad is zoals gezegd het heetst van het land en dit vertaalt zich in het feit dat eigenlijk alles zich buiten afspeelt. Kinderen op straat die voetballen of juist spelen met water. De ouders zitten op straat om ze een klein beetje in de gaten te houden, terwijl ze het prima alleen af kunnen.

Een bezoek aan plein van de revolutie kan je niet overslaan. Het is enorm groot en nu staat er een enorm groot standbeeld.

Ook een bezoek aan Santa Ifigenia begraafplaats is de moeite waard. Hier ligt naast de as van Fidel Castro veel belangrijke mensen die belangrijk zijn geweest in de Cubaanse geschiedenis. Ook waren we getuige van de verandering van de wacht. Het maakt je klein om te zien hoeveel respect ze hebben voor hun legendes.

Tijdens een van de vele wandelingen kwamen we een kermis tegen voor de kinderen. De meest simpele attracties, maar ze straalden allemaal zo. Hier kan ik gerust uren naar kijken.

Op de laatste dag hebben we een dagtrip naar cayo Granma gedaan. Het moeilijkste was om er te komen, want we besloten de 7 km te lopen in de hitte. We hebben zelfs een extra tussenstop moeten inlassen om nieuwe zonnebrand aan te brengen. Speciaal voor ons was er een privé boot die ons naar het eiland bracht, een hele boot voor ons tweeën. Bij aankomst op het eiland had ik de meest rare ervaring tot nu toe. In het restaurant zat een hele groep van de reisorganisatie Kras en het waren allemaal Nederlanders. Het was zo raar om je eigen taal (na Fries) te horen, raakte hierdoor helemaal in de war. Het was zo raar om na ongeveer twee weken je eigen taal te horen en vind dit lastig uit te leggen. Tijd om verder te gaan, je kan het eiland in 10 minuten rondlopen. Tijd om de lokale boot terug naar het vasteland te nemen, want hier willen we niet achter blijven. Op naar het kasteel El Mirro die een enorm mooi uitzicht heeft (zie foto hierboven). Eindelijk kunnen we de zee in, het is lekker warm en zout. Drijf heerlijk en neem alles in me op… Het wordt al aardig laat, dus snel het water uit. Nicolas doet navraag wanneer de bus komt en krijgt het meest fantastische antwoord ooit: ‘we weten dat hij komt, alleen niet wanneer’. We ploffen lekker neer en blijven genieten van het uitzicht, tot dat ons vervoer arriveert. Het lijkt eerder een veewagen, maar hé het is Cuba dus we gaan voor de volle ervaring. De mensen zijn echt super aardig en we komen heelhuids aan in Santiago.

Ilona

*********************************************************************************************

Even without the carnival the city has so much more to offer then I knew before. See below the stories and things I have seen here.

As said before this is the hottest city of the country and this translates in the fact that the daily life is on the streets. Children are playing football or with water to deal with the heat. The parents are sitting on the streets to keep an eye in them, while it is not really needed.

A visit to the plaza of the revolution can not be skipped. It’s a huge plaza where they now have a big statue.

A visit to the Santa Ifigenia cementry is worth the walk. Here are next to the ashes of Fidel Castro other Cubans buried who played a big role in the history. It was such a peaceful place to be, while it is next to the city. We even seen the change of guards, which was so impressive to watch. It makes you humble to see the way they show respect to their legends.

Walking along the streets we bumped into a fair for kids, so cool. The most simple attractions but the fun was even more, so great to see. Can watch this for hours!

On the last day we made a day trip to the island cayo Granma. Getting there was the hardest thing, because we decided to walk. The distance is approximately 7 km from Santiago, it was so hot that we needed to stop to put extra sunscreen on. Especially for us they had a private boat to the island, a whole boat for the two of us, wow. Arriving at the island I had the weirdest experience so far, there was a group from the travel organization Kras eating. They were all Dutch and it was so weird to hear my own language (apart from Frisian), got so confused. It was the first time in two weeks I saw fellow Dutch. So weard, don’t know how to explain. We continued our way over the island, which you can do in 10 minutes. After exploring we took the local boat back to the main land, because we did not want to be stuck on the island. Time to walk towards El Mirro, the castle with the best view ever (see picture above). Finally it’s time to get into the water, the sea is warm and salty but so grateful for it. While floating I take it all in, all the impressions so far. It was getting late so time to get out of the water. Nicolas asked what time the bus comes to take us back and he received the most wonderful answer ever: ‘we know it comes, but don’t know when’. So we just chilled and took in the view. Then the ride arrived, which looked more like a truck to transport animals. But hey, it’s Cuba and we’re going for the full experience so we get in. The people were so nice and we made it to the city.

Ilona

Geef een reactie