Cuba – Santiago de Cuba – Part 1

Mijn reisplan heb ik zo aangepast dat ik in Santiago de Cuba ben tijdens het carnaval. Tijdens mijn bezoek kwam ik erachter dat de stad nog veel meer te bieden heeft, maar dat lezen jullie de volgende keer!

Wederom deze keer weer een vroege bus met vertraging. Geeft niks, doel is om er te komen en als dat wat later is dan is het maar zo. De bus is al best gevuld dus neem plaats naast op dat moment nog een onbekende voor mij. We raken aan de praat en kom erachter dat deze solo reiziger Nicolas heet en uit Frankrijk komt. Wat best opmerkelijk is, hij is de eerste solo reiziger die ik hier tegen kom. Tot nu toe heb ik alleen maar koppels, vriendinnen en vrienden of broer en zus gezien die in groepjes van 2 of meer reizen. Aangezien we dezelfde bestemming hebben besluiten we om samen verder te reizen, op naar Santiago!

Na een pittige wandeling komen we aan bij de casa. Hier krijgen we wederom een warm welkom. Eerst maar even opfrissen, want dat hebben we zeker verdiend. Santiago is namelijk de heetste stad van het land en heeft veel hoge heuvels. Deze combinatie zorgt er in ieder geval voor dat ik inmiddels topfit ben en gemiddeld drie keer per dag een koude douche heb genomen.

De zoon van de eigenaars Ernesto zal samen met zijn tante Betty ons op sleeptouw nemen tijdens het carnaval. Hier hebben we geluk mee, want als lokalen weten ze precies waar we moeten zijn. Wederom hebben we geluk want de eerste dag is er het kindercarnaval gevolgd door carnaval voor volwassenen de dagen erna.

Hier gaan we dan, weet niet zo goed wat ik kan verwachten alleen dat het fantastisch gaat zijn! Ze regelen voor ons plekken op de tribune om de parade met kinderen te bekijken. Kan alleen maar zeggen dat het magisch was. De manier waarop de kinderen bewegen en de muziek beleven. Zoveel positieve energie en stralende oogjes. Er is traditionele Cubaanse muziek in combinatie met regaeton. De parade is een combinatie van wagens, kinderen met vlaggen en dans groepen. Wat een genot om naar te kijken!

Het carnaval voor de volwassenen vind plaats op twee plekken in de stad. De parade met wagens is op de straat naast de haven. De rest van de festiviteiten zijn aan de andere kant van de stad, op straat.

De grote parade is wederom magisch, de grote wagens gevuld met dansers en danseressen met de mooiste kostuums! En de bewegingen, wow echt heel gaaf om te zien! Indrukwekkend om de passie te zien en hoeveel tijd en energie ze erin hebben gestopt.

De lange straat aan de andere kant van de stad waar alles gebeurd zijn we alle dagen geweest. Het is een brede en lange straat waar het vol staat met eettentjes, bars en muziek tentjes. De muziek is overweldigend en het is een wedstrijd wie het luidste is. De Cubanen houden van eten, drinken en dansen dus is dit de ultieme plek voor ze! Voor mij was het ook geweldig al heb ik het drinken overgeslagen.

Hier wordt voornamelijk regeaton gedraaid dus is het veel met je kont schudden en twerken. Wanneer je zo zou dansen in Nederland dan wordt er gedacht dat je aan het verleiden bent en op een sexuele manier aan het dansen bent. Hier gaat het om het voelen van de muziek en de muziek laten bepalen hoe je beweegt. Ze hebben totaal geen sexuele intentie wat wij zouden aannemen, want iedereen van jong tot oud danst op deze manier.

Tijdens een van onze wandelingen door de stad overdag hebben we de Cubaan Edwin ontmoet. Samen met zijn vrouw hebben we een avond gedanst. We hebben veel van elkaar geleerd en had het gevoel dat we de volledige Cubaanse onderdompeling hebben gekregen. Lokaal de beste varken van het spit gegeten en dansen tot dat we niet meer op onze voeten konden staan. Wat een avond!

Daarnaast was er nog een weddenschap die ik heb verloren van Nicolas. Iets met inschatten van de leeftijd can mensen. Belofte maakt schuld en hou me aan de deal. Hij mag een tatoeage voor me uitzoeken en het is een minion geworden. Ze maken er echt een heel kunstwerk van, ze gebruiken een airbrush met verschillende kleuren in plaats van een plakplaatje. Heb hem daarom ook met trots gedragen. Het bewijs kan ik alleen niet zien, zie de opmerking hieronder.

Heb veel geleerd deze dagen over het voelen van de muziek en gewoon bewegen met behulp van de Cubanen. Het allerbelangrijkste is dat ik zo enorm heb genoten.

Nu had ik graag jullie alle foto’s willen laten zien, maar mijn telefoon heeft het begeven. Alle foto’s zijn weg en is heel jammer. Nu baal ik voor jullie meer,  omdat ik jullie niet kan laten zien hoe geweldig dit land is. Voor mezelf heb ik zoveel mentale foto’s gemaakt dat mijn herinneringen eeuwig zijn.

Ilona

***************************************************************************************

Adjusted my travel plans to be in Santiago de Cuba during carnival. During my visit I discovered that the city on its own already has much more to offer, so you will be able to read that the next time!

Once again I have an early bus which is delayed. No worries, the most important thing is arriving and if it’s a bit later it’s not a problem. The bus is busy and filled with already a lot of people, and take a seat to a person I do not know yet. We started talking and find out that this solo traveller is Nicolas from France. This is remarkable, because to me it’s the first person I meet in Cuba who travels solo. So far I have seen couples, friends and siblings who travel in pairs or more. We do have the same destination so we decided to travel together from now on.

After a though walk we arrive at the casa socking in sweat. It almost becomes usual, but we receive a warm welcome. Though it is first time to get freshen up. Santiago is the most hottest city in the country and has hills. This combination made me as fit as I possible can, together with having an average of three cold showers a day.

The son of our casa Ernesto together with his aunt Betty will assist us to the carnival. It’s a great way, because locals know exactly where to go. Again, we were lucky. The first day there is carnival for the children followed by carnival for the adults the next days.

Here we go, do not really know what to expect but I am pretty sure it’s going to be great! They arrange a place on the tribune for the big parade and all I can say it was magic. The way the children move and feel the music it is amazing. So much positive energy and twinkling in their eyes. There is traditional Cuban music and regeaton. The parade is a combination of moving platforms, children with flags and dance groups. What a pleasure to watch!

The carnival for adults are situated at two places in the city. There is the parade with moving platforms situated in the street next to the harbour. Then there is a big street on the other side of town where everyone gathers to enjoy themselves.

The parade is magic, no words. The moving platforms are big, with great dancers on them and wonderful costumes. Impressive to see the passion and the amount of time and effort which is put into.

Every evening we visited the street on the other side of the town. It is a wide and long street where they have many places to eat, drink and dance. The music is all over the place and they have a competition who has the loudest. The Cubans love to eat, drink and dance so this is the ultimate place for them. For me as well, although I skipped the drinking part.

They only play regeaton here, which translates into a lot of ass shaking and twerking. If you would dance like that in Holland they would say you do it to provoke or trying to be sexy. Here it’s a different matter, it’s all about the movement and feeling the music from within. They don’t have any sexual intention as we would assume, because everyone from young to old move like this.

During one of the walks during the day we met Edwin. Together with his wife we celebrated carnival for a night. We learned a lot from each other and felt like we had the full Cuban experience. Had the best freshly made pork in my life and we danced until our feet hurt so bad. What a night!

Then there was this bet, which I lost to Nicolas. Something about guessing the age of some people. So to not break the promise, he could pick any tatoo he wanted and it became a minion. It is real art here, they use airbrush rather then a sticker. wore it with pride, but unfortunately I can’t show any pictures. See the comment below.

Learned a lot these days about feeling the music and just move. Got assistance from the Cubans and most important I enjoyed myself so much.

Now I really would like to show you more pictures, but my phone completely crashed. All my pictures are gone and it’s a shame. Though I feel worse for you, because now I can not show you how great the experience and country is. Made a lot of mental pictures for myself so that the memories are stuck there forever!

Ilona

Een gedachte over “Cuba – Santiago de Cuba – Part 1

  1. Ilona, wat een belevenis om je zo vrij te voelen , en dat wij hier ook iets van mee krijgen,geweldig, bedankt.!!!!
    groetjes Hinke Cuperus.

Geef een reactie