Cuba – Trinidad

De taxi brengt me naar het busstation, mag namelijk als toerist niet met een lijnbus. In plaats van lekkere salsa of Cubaanse muziek hoor ik ABBA door de speakers galmen met ‘happy new year’. Dat is weer eens wat anders om zo een keer wakker te worden!
Bij het busstation aangekomen neem ik de Viazul bus, deze bus mag ik wel nemen en hij brengt me in 6,5 uur naar Trinidad.
Mijn host staat me al op te wachten met een briefje met mijn naam erop, voelt aandoenlijk. Heb na twee twee ontmoetingen al vrij snel door dat het handiger is om mijn tweede naam Helena te gebruiken. Dit, omdat ze moeite hebben met de uitspraak van mijn eerste naam. Ga dus nu door het leven als Elena, aangezien ze de H in het Spaans niet altijd uitspreken. Het heeft ook wel weer iets speciaals om deze naam te mogen gebruiken.
Vanaf begin was er een klik met de host en hebben we een tijdje gekletst, dit gaf mij de kans om aan mijn Spaans te werken. Zolang ik mijn best doe om goed te luisteren kom ik een heel eind. Anders gewoon met handen en voeten, redden doet het zich altijd wel. Het vliegen vanaf Keulen heeft me niet veel goeds gebracht, want in plaats van alleen in het Fries, Nederlands en Engels te denken heb ik daar Duits aan toegevoegd. Super handig als je een nieuwe taal wilt leren…
Vervolgens hebben we de mountainbike gepakt en in het al zo heerlijk warme weer een tocht gemaakt. Super slim, oh en of ik ook naar het uitzicht punt wilde met een mooi uitzicht over de stad. Tuurlijk joh, doe ik ff… Dus niet, want het was afzien. Er wordt altijd gezegd dat wanneer je op de top staat het allemaal waard is… Het zal wel, zal toch eerst daar maar eens moeten zien te komen. Merk dat ik nog niet echt gewend ben aan de hitte, maar eerlijk is eerlijk het uitzicht was erg mooi. Is kapot gaan toch nog ergens goed voor.
Het ontdekken van de stad door te lopen doet me goed, heb zelfs mij pas vertraagt om alles nog beter in te kunnen nemen. Loop gewoon een eind en zie wel waar ik uitkom. Zo kom ik op plekken waar blijkbaar weinig andere toeristen komen, want krijg onderweg af en toe wel wat rare blikken. Het voelt niet onveilig, maar eerder dat ik opval en zeker hier niet thuis hoor als toerist. Heb af en toe zelfs het gevoel dat sommige mensen nog nooit een toerist hebben gezien, al kan ik me dat niet zo goed voorstellen omdat deze stad veel toeristen trekt. Het koloniale uiterlijk in combinatie met het geronk van de oude Cubaanse auto’s, alle scheve steentjes in het oude gedeelte en het leven op straat. Tsja ik geef de toeristen niet ongelijk om te komen!
Wanneer ik even pauzeer op een van de pleinen hoor ik live muziek en het is super fijn. Blijf dus lekker zitten en genieten.
Voor mij was dit de stad waar echt de tijd voor mij stil stond, want ik had echt het vakantiegevoel. Toen ik bij het controleren van mijn papieren erachter kwam dat ik de volgende dag weer op pad zou gaan was ik helemaal in de war. Gelukkig kwam ik erop tijd achter….
Ilona
******************************************************************************
A taxi brings me to the bus station, because as a tourist I am not allowed to take a regular bus. Instead of salsa or Cuban music I hear ABBA through the speakers with ‘happy new Year’. What a great way to start the day.
At the busstation I get on the Viazul bus, which I am allowed to take and he will bring me in 6,5 hours to Trinidad.
My host is already waiting for me with my name on a paper, it’s really sweet.
I soon found out it is much easier for the people here to use my second name. They have a hard time pronouncing my first name, so now I go by as Elena because the H is sometimes not outspoken in the Spanish language. It feels rather special to use now my second name.
Had immediately a click with the host and we talked for quite some time, which gave me the opportunity to work on my Spanish. When I take the time to listen carefully I do manage to understand. Otherwise I just use my hands and feet, just need to practice. The thing which messed me up is flying from Cologne, because now I hear myself think not only in Frisian, Dutch and English, but added German. Not the smartest thing to do when learning a new language.
Touring on the moutainbike was next, great idea when it’s already feels like 50 degrees or something. Oh and if I would like to have a great view over the city, sure why not. Oh that means I need to climb myself. Man… they always say it’s a great feeling when u reach the top, until then yeah it’s a struggle atleast for me. But I do have to admit the view was amazing, although I found out that my body hasn’t adjusted to the heat yet.
Exploring the city by myself has definitely it’s charme. I even slowed down my pace to enjoy it even more. Just walk and see where I end up. Get at the most random places by receiving the weirdest looks, because obviously I don’t belong here. It doesn’t feel unsafe, but more that I stand out and don’t fit in just because I am a tourist. At times it feels like they never seen a tourist, which to me feels weird because the city does attracts many tourists. The colonial look of the city creates beautiful sites together with the sound of the old Cuban cars, the uneven stones in the old part and all the people who live outside. Don’t blame them for visiting, it’s all worth it!
When I just sat on one of the places suddenly life music started, it was really nice so I stayed a bit longer.
For me the time really stood still, had that nice holiday feeling. When I checked my papers I saw that I needed to leave the next day and felt so surprised by it. Luckily I discovered it on time…
Ilona

Geef een reactie