Da Lat – Nha Trang met Easyrider

Het kwam goed uit dat de eigenaar van mijn hostel zelf een easyrider is. Naast zijn baan als hostel eigenaar wat hij nog maar kort is, ervaart hij er veel plezier in om mensen zijn land te laten zien met al zijn gebruiken en gewoontes. Helaas voor mij had hij zelf geen tijd om mij te rijden, maar gelukkig mocht ik achterop bij zijn oom. De term ‘oom’ is in Vietnam een beleefdheidsvorm voor iemand waar je mee bevriend bent maar niet je eigen leeftijd heeft.

We starten vroeg in de ochtend met een korte kennismaking en het aandoen van beschermende kleding. De beschermende kleding hier in Vietnam is weinig tot niet zichtbaar, en is het anders dan wat we hier gewend zijn. Ze hebben hier kniebeschermers in plaats van broeken, voelde me weer een kind alleen miste ik nu mijn skeelers! Een motorjas aan, helm op en we kunnen vertrekken. Mijn oom, had intussen al mijn backpack achterop de motor aangesnoerd dus we konden gelijk vertrekken.

De eerste stop was eigenlijk al heel dichtbij, op nog geen vijf minuten van het hostel. We bezochten een huis waar de bewoners van soja melk zelf tofu maken. De restproducten verkopen ze ook, dus er is geen afval. Had dit nog nooit gezien, dus was een mooie start van de dag. De volgende stop maakten we bij een katoenfabriek, waar ik uitleg kreeg hoe rupsjes vanaf het begin de katoen maken en uiteindelijk als sjaal uit de fabriek komen. Ook deze stop was leerzaam, maar vooral leuk om dichtbij te zien hoe dingen werken. Je mag alles aanraken en op aandringen van mijn oom heb ik zelf een gefrituurde rups gegeten. Ik heb weer genoeg proteïnen binnen, dus ik zie nu al uit naar de volgende stop. Een waterval en een grote boeddha die verstopt was, inmiddels heb ik het best warm gekregen. Het weer klaart op en had me warm aangekleed voor op de motor. Het is dus even zweten, maar een duik nemen was helaas geen optie hier. We rijden verder door de bergen heen en het weer begint beetje bij beetje om te slaan. De wind neemt toe en ook de bewolking, dit is geen goed teken… We komen aan bij het Lâk meer, hier was het de bedoeling dat ik samen met de lokale bevolking kon gaan vissen op traditionele manier. Aangezien het weer was omgeslagen gaat het over, dan maar naar onze slaapplek. Moet zeggen dat ik best kapot ben van deze rit, het is niet echt een comfortabele zit. Ach het gaat om de ervaring, en dit hoort er ook bij. Na het avondeten, lekkere garnalenpannenkoeken ben ik als een blok in slaap gevallen.

De volgende ochtend is het nog harder gaan waaien helaas, dus ook poging twee gaat aan mij voorbij. We starten na het ontbijt met een rondleiding in het dorp, ontvang veel uitleg van mijn oom en wordt hartelijk ontvangen in het dorp. We rijden weer verder en hebben veel mooie uitzichten, het is intens genieten. Het is zo verschillend met de uitzichten die ik hier heb gezien dat het eigenlijk een verademing is. Ook is het fijn om in de natuur te zijn, even frisse lucht. De overnachting is bij de DraySap waterval en mijn kamer is hier vlakbij. Na een korte wandeling is de waterval niet te missen, heerlijk rust. Niemand in de buurt en genoeg plek om even rustig bij te komen. Ik voelde me al niet helemaal fit en het eten smaakte ook niet, dus besloot maar vroeg te gaan slapen.

Bij het wakker worden voel ik me al wel beter dan gisteren, maar het eten is niet goed gevallen. Mijn maag is wat overstuur, maar we moeten ook vandaag weer door. We hebben een strak schema, er wacht een bus op mij in Nha Trang. Let’s go, we gaan eerst een stukje rijden voordat we gaan ontbijten. Het is traditioneel ontbijt, namelijk een baguette. Heerlijk licht, dus dit eten valt goed dus ik ben blij. We maken nog enkele stops bij een steenmakerij, een rubberplantage en een plek waar ze peper drogen. Heb gelachen bij de plek waar we lunch hebben gehad, de jongens die wilden graag zien hoelang ik was. Ze gingen naast me staan en zagen dat ik langer was en gingen allemaal lachen. Leuk om samen te kunnen lachen.

We zijn uiteindelijk op tijd aangekomen in Rusland, oh nee sorry ik bedoel Halong Bay. Oh nee, bedoel toch Nha Trang. Ben een beetje in de war. Zoals eerder vermeld is de kustlijn vooral gecentreerd op Russen en bevind me nu in de hoofdstad. Ze waren lang eigenaar van het dichtstbijzijnde eiland, maar nu is het weer in Vietnamese handen. De vele hotels en resort vervuilen het uitzicht omdat ze enorm hoog worden gebouwd. Het bouwen gaat nog steeds door, snap het zeker door dit uitzicht. Deze kant van toerisme vind ik persoonlijk iets minder, maar het hoort erbij.

Hier hoefde ik gelukkig niet heel lang te blijven, want de nachtbus naar Hoi Ann wachtte hier op mij. In Hoi Ann aangekomen kreeg ik het bericht vanuit Nederland, waardoor ik het eerste vliegtuig naar huis heb genomen. Hier is dan ook deze reis geëindigd.

Ilona
———————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

A great advantage of this hostel is that the owner is an easyrider himself. Next to his job as an owner which is still short, he likes showing people his country together with the habits. Unfortunately for me he doesn’t have time to show me around, but I can ride with his uncle. The term ‘uncle’ is in Vietnam a way of showing respect to someone who you are friends with but doesn’t have your own age.

We start early in the morning with getting to know eachother and putting on the motorgear for protection. The clothes for protection is not visible here and it’s not the same as back home. Having kneepads instead a trousers, so I feel like a child again and missed my rollerblades! Put on a motorjacket and helmet so we can roll. My uncle, had already put my backpack on the motorbike so we can leave straight away.

The first stop was really closeby, not even five minutes on the bike. We visited a house where the residents made tofu from soy milk. There is no waste, because they use/sell everything. Never saw this before, so it’s a great thing to start the day. Next stop was a cottonfactory, where the whole process got explained. From the caterpillars until the scarf from the factory. This stop was also informative, but mostly nice to see from upclose. Your allowed to touch everything and my uncle insisted me to eat a fried caterpillar. Have got enough protein, so I am looking forward to the next stop. A waterfall and a big boeddha who was really big and hidden, in the meantime I got pretty hot. The weather is getting clearer while I had put on warm clothes for on the bike. It was sweating a lot, but taking a dive here is not an option. We drive further through the mountains and the weather is sligthly changing bit by bit. The wind is increasing same as the clouds, this isn’t a good sign. We arrive at the Lâk lake, it was meant to be the place where I could learn how to fish the traditional way together with the locals. Since the weather changed it can’t be done, so we go to the place where we will sleep. Have to admit that I’m tired, the sit itself isn’t really comfortable. Oh well, it’s about the experience and it’s all part of it. After dinner, pancakes with shrimps I fell asleep like a baby.

Waking up the next morning the wind is even harder then yesterday, so it’s not possible to fish. After breakfast I got a tour in the village, received a lot of explanation from  my uncle and a warm welcome in the village. We drive further with beautiful views, its intense enjoyable. It’s so different with the views from what I’ve seen so far in Vietnam. It’s great to be in nature, some fresh air. The overnight stay is with the DraySap waterfall and my room is closeby. After a short walk you can see the waterfall, really peaceful. No one around and there is enough space to sit and rest. I didn’t feel very well and the food itself didn’t taste good, so decided to sleep early.

Feel a bit better then yestherday, but the food wasn’t good. My stomach is a bit upset, but also today we need to go further. We are on a tight schedule, because in Nha Trang there is a bus waiting for me. Let’s go, first will go for a drive before having breakfast. It’s a traditional breakfast, a baguette. Lovely light, so I am happy. We made several stops, a stone making factory, a rubberplantage and a place where they dry pepper. Really laughed my ass off at lunch, because the boys wanted to see whether they were taller then me. They found out after they were standing next to me and they were smaller so we all started laughing. It was great fun.

We arrived in Russia on time, oh sorry I meant Halong Bay. No really I meant Nha Trang. Got a bit confused. Like I said before the coastline is very oriented about Russians. This the main capital, so that is kinda interesting. They used to own the island next to it, but its been given back to the Vietnamese. The skyline is now filled with skyscrapers and they are still building new one. I understand why, because of the view. But still, it’s not really pleasant to see. This is also a part of tourism, but i don’t really like it.

Got away pretty quick, needed to catch the night bus to Hoi Ann. When I arrived in Hoi Ann I got the message from Holland, so I took the first plane home. Here is where my trip ended.

Ilona

Geef een reactie