Yangon

Hoe bijzonder is het om oud en nieuw te vieren op de snelweg richting Yangon. Kreeg zelfs vuurwerk aangereikt om af te steken van het personeel. Normaal gesproken ben ik hier geen fan van, maar dit is zo speciaal dat ik de eerste ben die het aangrijpt. Roy steekt het aan en ik mag vasthouden. Nu is het bij ons al wel nieuw jaar, maar in Nederland niet. Pas bij aankomst in Yangon 5,5 uren later is het in Nederland ook zover. Zit je op het busstation aan je groene thee ’s morgens vroeg om wakker te worden, terwijl het midden in de nacht in Nederland is. Het blijft apart, wel heel bijzonder.

Bij aankomst in Yangon verwacht je dat er groot feest is, maar er is simpel weg niks. Nu wisten we dit vantevoren dat het niet gevierd wordt, maar er zijn is toch anders. Aangezien we genoeg tijd hebben hier, zeg maar teveel. Gaan we vandaag even rustig aan doen en bijkomen van de busrit.

Het voelt goed om terug te zijn, al is het gevoel toch wel anders. We hebben in ieder geval weer de weg gevonden naar ons favoriete etensplek. Het eten is er zo goed en tegen een belachelijke lage prijs. Wat wil je nog meer?

Het voordeel van de tijd hebben in de stad is dat je verschillende activiteiten kan ondernemen, zie hieronder een aantal:

– Kermis

Het weer was enorm warm, dus we hadden het briljante idee om naar het park te gaan. Er waren festiviteiten in de stad, vanwege offerfeest voor de monikken. De taxi bracht ons daardoor naar een andere ingang omdat veel was afgezet, prima we zijn flexibel. Bij het uitstappen gaan we op zoek naar de ingang en komen op de kermis terecht. Aangestaard worden was nu echt extreem, uit gelachen en ongegeneerd gefilmd worden is hier de standaard. Toch was de kermis enorm leuk, de kindjes hebben enorm veel plezier. Just dance, botsauto’s, verkeerspark en zelfs water botsauto’s.

– Brand

Opgeschrikt worden door een sirene in de stad gebeurt me niet vaak. Tenzij het meerdere zijn en dichtbij. Blijkt dat het gebouw naast ons in lichter laaie staat. De hele straat staat binnen de kortste keren vol met mensen, de brandweer komt zelfs aan in taxi’s. Op een gegeven moment staan er wel twintig brandweer wagens uit verschillende districten. Ze hebben het vuur kunnen doven en hopelijk zijn er geen gewonden gevallen. Was bizar om te zien hoe dicht mensen mochten kijken, in Nederland wordt alles afgezet, hier niks.

– Pagoda’s

In Yangon kun je de grootste pagode vinden van het land. Er zit een dichtbij het hostel, dus gaan we lopend. Vervolgens bij binnenkomst erachter te komen dat we niet bij de juiste zijn beland. Oeps, foutje van mij… Hop in de taxi, naar de juiste omdat hij daadwerkelijk ver is van ons hostel. Hij is al van veraf te zien met de hoogte van 98 meter en belegd met bladgoud (zie foto). Het gerucht gaat dat bij verkoop van de pagode Myanmar geen staatsschuld meer zou hebben.

– Yangon circulair trein

Er is een lokale trein die je in drie uren in een rondje langs de velden terug brengt in Yangon voor omgerekend €0,12. Tuurlijk willen we dan met deze trein, waar je ook nog onbeperkt kunt uitstappen en instappen op elk station. Wat een beleving, blijkt dat de lokale bevolking de trein gebruikt als vervoersmiddel voor hun aangekochte voedsel op de markt. Je kan nergens staan, want alles is vol met eten. Het uitzicht op de landweggetjes is verfrissend. Een aantal keer gestopt voor het bezoeken van een dorpje. Lunch gehad bij een Indiër, waar we binnen 10 seconden (echt niet overdreven) de hele tafel vol stond met lekker eten.

– Film

Naar de film gaan was een hele beleving, te beginnen met het bestellen van een kaartje. We begrepen elkaar niet en bleven maar naar elkaar lachen. We dachten dat we helemaal achterin zouden zitten, maar nee we zitten op de eerste rij. Voordat de film begint moeten we opstaan voor het volkslied. De enige Engelstalige film was Jumanji, het was eigenlijk best een grappige film. Wel verast dat het niet ondertiteld werd, maar ze begrepen het wel want ze lachten op hetzelfde moment.

– Onafhankelijkheidsdag

Op vier januari word hier de onafhankelijkheid gevierd, voornamelijk op straat. De kinderen mogen op straat spelen en er worden allerlei toernooien georganiseerd. Het is echt vermakelijk om te zien.

Met het vieren van de onafhankelijkheid zit het avontuur in Myanmar er voor ons op. Het is een enorm mooi land met aardige mensen, een echte aanrader. Daarnaast ga ik weer solo verder reizen met als eerste bestemming Ho Chi Minh City in Vietnam. Roy, bedankt voor het ontdekken van Myanmar, het was geweldig!

Tot in het andere land!
Ilona

—————————————————————————————————————————————————————-

It’s really special to celebrate new Years eve on a highway to Yangon. Even got my own fireworks from the staff. Normally I’m not a big fan, but this is so special that I’m the first one in line to get one. Roy is using his fire to get it started and it’s my job to hold it. Now it’s New Years at our side, but not in Holland. At arrival in Yangon 5,5 hours later it was New Year in Holland as well. Sitting at the bus station with green tea in the morning to get awake, while it’s midnight on the other side. It’s strange but special at the same time.

Arriving in Yangon expecting a big party, but there was nothing. We knew beforehand though, but still… Knowing that we have enough time, maybe even too much time in Yangon we decided to take it easy after the long bus ride.

It feels good to be back in the city, although it feels quite different then the first time. Atleast we are back at our favourite food spot here. Very good food at a ridiculous cheap price. What else can u ask for…

Having the time we took on different activities like:

– Fair

The weather was extremely hot, so we thought it was a good idea to go to the park. There were events in the city because of the offering for the monks. So traffic was hard, so the driver let us out on a different spot. We’re flexible so its fine with us. Looking for the entrance of the park, ending up on a fair. Being stared at, laughed at and being filmed is the standard here. It was really fun though, seeing the kids enjoying themselves. Just dance, bumping cars, carpark and even water fun.

– Fire

Normally I’m not shocked by sirenes in a city, unless it’s more then one and close by. Turns out that the building next to ours is on fire. Within seconds the whole street is full off people staring and the firemen even arrive in taxi’s. At some point there are atleast twenty fire brigade cars from different districts. They were able to extinguish the fire and hopefully no one got hurt.

– Pagoda’s

In Yangon the biggest pagoda of the country can be found here. Thinking it was close by, we walked towards it. Being in the pagoda, finding out, this wasn’t the right one. I messed up… In the taxi to the biggest one, attempt two. Managed to find it now and spending time here. It’s 98 meters high and all filled with gold leafs (see picture above). Rumour goes by selling the pagoda the country will no longer be in debt.

– Yangon circulair trein

There is a local train ride which takes u in three hours back to Yangon for €0,12. Yes sure would love to be on this train, having even unlimited hop on hop of possibilities. Turns out that the locals use the train to transport their food they just bought on the market. There is no room to stand, it’s all filled with food. Refreshing to see something else then the urban sights of a city. Went off at several spots and end up having lunch at in Indian place. Not exaggerating, but within ten seconds the whole table was filled with good food.

– Movie

Going to the cinema was quite an experience on itself. Getting the tickets first was a challenge, because we couldn’t understand each other. Thinking we bought tickets to sit at the back, turns out sitting front row. Before the movie started we needed to be standing for the national anthem. The only movie which was English was Jumanji and it was funny to be honest. Surprised that it was full in English with no subtitles, but the Burmese understood though because they laughed at the same time.

– Independence Day

The fourth of January they celebrate independence and it shows mostly on the street. Kids are allowed to play at the street, doing all these contest was really fun to watch.

With the celebration of Independence it’s also the end of the adventures in Myanmar. It’s a beautiful country with lovely people, would definitely recommend it to visit. From now on will continue my travels by myself and having Ho Chi Minh City (Vietnam) as my first destination. So thanks Roy for exploring Myanmar it was great!

See ya in Vietnam,
Ilona

Een gedachte over “Yangon

Geef een reactie