Bagan

Ook in Bagan komen we ’s nachts aan, deze keer zelfs eerder dan gepland. Normaal gesproken zou de aankomst zijn om vijf uur, terwijl we er nu al om drie uur zijn. Gebruikelijke tactiek is eerst even wakker worden en dan bedenken hoe we bij het hostel komen. Deze keer is ook de taxi weer het vervoersmiddel en komen vroeg aan op bestemming. De eigenaren liggen nog te slapen, maar zijn gelijk behulpzaam om ons binnen te laten. Binnen het uur kunnen we gaan genieten van een ontbijtje op het dakterras en dit op eerste kerstdag! Het ontbijt smaakt ons goed en mogen vrij snel al in de kamer, wat een service!

Bagan staat bekend om zijn vele tempels, het zijn er ongeveer 2200. De verkenning start met een e-bike, wat er eerder uitziet als een scooter. Andere mogelijkheden zijn te paard of met de fiets, nou dit heeft meer onze voorkeur. Tijdens het rondrijden zie je overal tempels, het zijn er zoveel en ze zijn allemaal verschillend. Het is bijna onmogelijk om ze allemaal te zien, maar dat is prima. Ik zie liever om me heen, dan dat ik moet bijhouden welke ik wel en niet heb gezien. Wel is het wegdek niet altijd je van het, dus heb er wel een blauwe kont aan overgehouden.

Het is kerst dus besluiten we om onszelf goed te verwennen met eten, let wel Westers eten. Gewoon omdat het kan! Genieten sowieso van het lokale eten hier, maar af en toe is het toch ook lekker om eten van thuis te hebben. Het valt op dat het aanbod hier enorm aanwezig is, dus blijkbaar zitten we in een toeristisch gebied.

De zonsondergang bekeken vanaf het water is mooi, al ben ik wel in slaap gevallen. Niet omdat ik het niet de moeite waard vond, maar vanwege het gebrek aan slaap na twee nachtbussen achter elkaar. Snel mijn bed ingedoken, want morgen gaat weer vroeg de wekker.

De wekker ging om vijf uur, maar vrij snel kon ik me hier overheen zetten want zonsopgang was echt MAGIC! In het hostel navraag gedaan waar het de beste plek is om de zonsopkomst te zien. Heel veel plekken zijn namelijk gesloten vanwege renovatie of onveilig geworden door de aardbeving van vorig jaar. De plek die het hostel aangaf bood nog wel de mogelijkheid om op te klimmen en de opkomst te bewonderen. Zie ook de foto hierboven, heb zoveel mooie foto’s geschoten dat het kiezen bijna onmogelijk is. In het donker zorgt de mist voor een mistieke sfeer, waar je af en toe de contouren van tempels al zichtbaar zijn. De tijd verstrijkt en zo ook de kleuren van de lucht. De hete lucht ballonnen verschijnen net voordat de zon echt opkomt. De mist trekt weg en de zon begint te schijnen en warmte af te geven. Ik kan hier de hele dag zitten, elke dag weer, gewoon om dit te bekijken het is fantastich! Nog helemaal onder de indruk van dit moois, genoten van onbijt op het dakterras terug in het hostel.

De rest van de dag zelf op pad gegaan met mijn race monster de e-bike. Onbegaande paadjes op, bochtjes en heuvels, niet wetende wat je gaat zien. Het is allemaal zo bijzonder om de tempels de zien, het is een magische plek. Je moet er geweest zijn om te begrijpen hoe dicht ze allemaal op elkaar staan. Een mooi plekje gevonden voor zonsondergang voor mezelf. Dit duurde helaas niet lang, naarmate de tijd verstreek was ik omringd door ongeveer 30 mensen. Had in ieder geval wel het beste plekje.

Had nog een kans om de zonsopkomst te zien en die heb ik met twee handen gegrepen, opnieuw ging de wekker om vijf uur. Racemonster regelen en gaan, al was het nu wel een uitdaging om een nieuwe plek te vinden. Zoals eerder aangegeven zijn er veel plekken gesloten, maar heb toch een mooi plekje kunnen vinden. Deze plek was ook niet zo druk, dus geeft net dat extra speciale gevoel. Het was opnieuw een magische ervaring en deze keer was de lucht gevuld met wolken. Heb er geen woorden voor en ben zo dankbaar dat ik dit mocht zien. Zonsopkomst is echt mijn favoriet hier!

De rest van de dag nog meer tempels verkend op de e-bike, wanneer je van de gebaande paden afgaat zie je meer verschillende tempels. Deze hebben geen naam gekregen, alleen maar een nummer. Deze worden ook weinig bezocht dus dat is ook weer een voordeel.

De lokale markt heb ik ook nog even bezocht. Het is te merken dat ze toeristen gewend zijn, want er zijn bijna meer souvenirs te koop dan eten. Deze dag is lang aangezien de nachtbus ons vanavond om 10 uur laat vertrekken naar de volgende bestemming Inle Lake.

Tot snel in Inle Lake!
Ilona

—————————————————————————————————————————–

In Bagan we also arrive at night, this time even sooner then expected. ‘Normally’ the E.T.A. would be five, but arriving at three is pretty early. The usual tactic is waking up and figuring out how to get to the hostel. This time it’s also the taxi which takes us to the destination. The owners are still a sleep, but are very helpful by letting us in. Within an hour we can enjoy breakfast at the rooftop and all of this on Christmas day. The breakfast was delicious and rather quickly we could check in at our room, that’s what I call service!

Bagan is known for temples, approximately 2200. The exploring starts with an e-bike, which looks more like a scooter then a bike. Other options are by horse or bicycle, well to me this is the best option. Driving around you see temples everywhere, there are so many and they are so different. It’s almost impossible to see them all, but that’s ok. Rather exploring then having to tick off which one we have seen.

It’s Christmas so decided to go wild on food, Western food to be precise. Just because we can! Enjoying the local food here to the max, but sometimes it’s nice to eat something close to home. There are a lot of places to choose from here, because tourism has really taking it’s place here.

Watching the sunset from the water is magical, altough I fell asleep. Not because it wasn’t beautiful, but from lack of sleep having two night buses in a row. Quickly went to bed, because tomorrow the alarmclock will go early.

The alarm went off at five, but rather easily I could forgive this time of the day. The sunrise was MAGIC! Requested the best spot at the hostel, because a lot of places are closed because of renovation or unsafe from the consequences of the earthquake last year. At this place it was still a possibility to climb up and to admire sunrise. See the picture above, found it hard to choose one picture because I shot so many of them. In the dark the fog gives the scene a mystique vibe, here and there the shape of temples arise. When time is passing the colours of the sky are changing. The hot air balloon take off when it’s almost time that the sun shows itself. The fog is taking away and the sun starts to shine and give warmth. I can sit here all day, every day to witness this, it’s really amazing. Still impressed by the sunrise, had breakfast at the rooftop back at the hostel.

This day I was accompied by my new friend the e-bike. Taking different routes, turns and hills, not knowing what I will see next. It’s really special to see the tempels, it’s really a magic place. You really need to been here to understand how close they are to each other. Found a good place for sunset by myself, but not for long. As time went by I was surrounded by atleast 30 people to watch it. Atleast I had the best place.

Having another chance to see the sunrise I totally went for it, getting up at five again not minding at all. Taking the e-bike and finding a different spot was more difficult now. As explained before a lot of temples are closed, but at the end found a great spot. At a place which wasn’t that busy, which makes it even more special. Again a magical experience, this time a sky filled with clouds. No words to describe, but feeling so grateful being here. This was my favorite activity to see the sunrise, for sure!

Spend the rest of the day on the e-bike exploring even more tempels. Once you get offroad different temples can be seen. They don’t even have names, but numbers. They aren’t visited a lot, which is also a benefit to me.

Went to the local market, sensing that they already used to tourists. They sell more souvenirs then food. This day will be long, because the nightbus to Inle lake the next destination is leaving at 10 in the evening.

See ya @Inle Lake!
Ilona

Geef een reactie