Chiang Mai

For the English version, see below.

Mijn eerste indruk van Chiang Mai, was niet al te best. Ook als je bedenkt dat ik vanuit Sukothai kwam waar alles rustig is, is Chiang Mai chaotisch. Hier was ik nog niet aan toe… Mijn hostel is gesitueerd binnen de muren van de oude stad en vol met toeristen (ja ik weet het, ben er zelf ook een alleen hou ik iets meer van het onondekte in plaats van massatoerisme). Elke twee meter vind je een boekingskantoor waar je verschillende trips kan boeken naar onder andere de jungle of het bezoeken van olifanten.

De volgende dag voelde al wel beter, wat een goed teken is. Heb ook even uitgeslapen, want reizen is toch best wel vermoeiend.

Ben gaan wandelen, iets wat ik de afgelopen tijd vaker heb gedaan. Zie veel om mij heen en krijg meer mee van het lokale bestaan. Deze wandeling bracht me naar Chinatown en Warorot. Dit zijn de plekken waar de Thai zelf hun boodschappen doen. Je loopt in een walm van lekkere geuren, wat verschilt van scherp naar zoet naar kruidig. Tussen dit alles heb je ook nog restaurants en kraampjes waar je tussendoor kan eten, de snelheid van bereiding van de verschillende gerechten is indrukwekkend! Het assortiment van wat ik heb gezien bestaat onder andere uit verschillende soorten fruit, kruiden, groenten, vlees, vis en zelfs kikkers.

Naarmate de dagen verstreken, wordt de liefde voor deze stad sterker en sterker. Kan nu verder kijken dan de boekingskantoren. Dit gevoel heeft me ook doen besluiten om langer te blijven hangen, iets wat anderen al eerder hadden ondervonden. De stad staat hier bekend om, zodra je er langer bent je er langer wilt blijven. Het is fijn om even ergens je basis te hebben en vanuit daar activiteiten te ondernemen. Een greep uit activiteiten die ok onder andere heb gedaan zijn:

Wat Chedi Luang
Deze tempel is na elke aardbeving weer opgebouwd, ook al blijft een gedeelte een ru├»ne. Het complex is relatief groot en bestaat uit verschillende stupa’s en tempels. Het was hier ook mogelijk om het gesprek aan te gaan met een monnik, nieuwsgierig als ik ben ga ik er naar toe. Voor hen is het een manier om hun Engels te oefenen, en te vertellen over wat het boeddhisme hen oplevert. Heb er volgens mij wel een uur gezeten, zo interessant was het gesprek met Bowarn. Zijn naam heeft als betekenis ‘wijze woorden’ en praten kon hij zeker.

Chiang Mai Womens prisoners spa
Ja, je leest het goed, de massage worden hier gegeven door vrouwelijke gedetineerden. ui
Tijdens hun traject krijgen ze les in hoe ze een traditionele massage kunnen geven. Inmiddels zijn er een aantal salons in de stad die ex gedetineerden een baan aanbieden.
Ik ben naar het oefencentrum gegaan en kreeg de mededeling dat ze we vol zitten, kom de volgende dag maar vroeg terug om in de rij te staan is het advies. Ze werken namelijk niet op afspraak, maar op basis wie het eerst komt het eerst maalt. Beetje teleurgesteld, maar vastbesloten om hier een massage te nemen ga ik de volgende dag vroeg uit mijn bed. Kom ongeveer een half uur eerder dan dat ze open gaan aan. Ze had geen woord gelogen, want er stond al een rij van ongeveer 10 mensen. Bizar om te zien hoe druk het is, dat er een rij is. Een ander goed teken is dat er ook locale naar toe gaan, dus dan zal het helemaal goed zijn. Rustig in de rij wachten, hoor ik ineens een sirene van heel dichtbij en ik schrik me kapot. Het is afkomstig van de bus waar de gedetineerden inzetten, foto’s mogen niet gemaakt worden wat logisch is. Ze worden binnen gelaten en alles word snel klaar gezet. Ze runnen de hele spa en ook het restaurant gedeelte, dus iedereen heeft een eigen taak. Wonderbaarlijk, vandaag is mijn geluksdag want ik mag plaats nemen. De keuze voor vandaag is gevallen op een voetmassage, na al die wandelingen was ik hier wel aan toe. Man o man, wat was dit heerlijk zeg. Ik kan weer kilometers lopen, marathons zelf (nee grapje). Ze gebruiken een houten stok ter ondersteuning van deze Thaise voetmassage, dus ik weet wat ik ga scoren op de markt. Deze massage smaakt naar meer, dus ben een aantal dagen later terug gegaan voor de traditionele Thaise full body massage. Ze zeggen altijd pijn is fijn, nou pijnlijk was het zeker af en toe. Al viel het me enorm mee, en verbaas me over hoeveel kracht ze hebben in de kleine handen. Eindresultaat is wel dat ik compleet ontspannen ben, voelt zo fijn!

Familiediner
Het hostel waar ik verblijf doet erg veel moeite om je een familiegevoel te geven. Er wordt elke dag gekookt en je mag aansluiten. Het is alleen niet een kwestie van mogen, maar eerder moeten. Je wilt natuurlijk ook niet hun beledigen of ze in hun trots aantasten, dus dan eet je een hapje mee. Dit is absoluut geen straf, het is super lekker. Elke hap is zo vol met kruiden en is natuurlijk spicy. De avond is verder gevuld met de nodige drank en gezellligheid. Ze blijven het raar vinden dat ik geen alcohol drink, omdat elke Thai hier drinkt en dat er altijd wel een reden is om te drinken.

Lekker eten
In de cultuur van de Thai staat het gezamenlijk eten erg hoog, en begin dit steeds meer en meer te waarderen. Ze zijn namelijk bezig met de bereiding van het eten, of ze zijn het al aan het nuttigen.
Een aantal gerechten staan erg hoog onder andere sticky rijst met mango. In Chiang Mai heb ik vooral genoten van de Khao soi een gerecht met noodles in een curry van kokos. Dit is een streekgerecht en heb het op aanraden van een hele goeie vriendin uitgeprobeerd en krijg er geen genoeg van (nogmaals bedankt!).

Sunday night market
In het weekend zijn er verschillende soorten markten, mijn keus is op die van zondag gevallen. Deze markt is in het oude gedeelte van de stad en het is er mega druk. Er is van alles te koop, van souvenirs tot eten en alles er tussen. Een hele beleving en heb me er zeker vermaakt.

Uitgaansleven
Waar je ook gaat het meest gesproken woord is ‘ladyboy’. Die zijn er hier volop te vinden. Tevens is er een hele straat met go go dames. Ieder zijn ding, leuk om te zien maar meer hoeft voor mij ook echt niet.

Zoals al te lezen valt voel ik me hier goed thuis. Verken de stad per voet en ga op mijn gevoel af. Je zal bijna zeggen dat het tijd word voor een nieuwe stap/stad. Wie weet, ik hou jullie op de hoogte.

Ilona

—————————————-

My first impression of Chiang Mai, was not really good. Coming from Sukhothai where everything is peaceful, is Chiang Mai chaotic. Was not ready for this… My hostel is situated in the old city, filled with a lot of tourist (I know that I’m one of them, but I rather visit places which are unknown instead of mass tourism). Every two meters there are agencies who sell trips for jungle trekkings or visiting elephants.

The next day it felt already better so that is good thing. Been sleeping for some time, because travelling can be tyring to say the least!

Walking is something which I have been doing a lot these couples of days. To me its the best way to explore a new area. Looking around and feeling the vibe from the locals. This walk took me to Chinatown and Warorot. These places are visited by Thai themselves to do grocerie shopping. Once you arrive u hit a wall of different flavours, from spicy to sweet and everything in between. Between selling products there are also restaurant and foodstalls. The speed of preperation of the different dishes is impressive! The assortiment of what I have seen are different kinds of fruit, herbs, vegetables, meat, chicken, fish, seafood and even frogs.

The love for this city grows day by day and keeps on getting stronger. I can look further then the booking agencies. This feeling made me to decide to stay a little longer, the same others have experienced before me. The city is known for it, once you like it people stay for a longer period. It is good to have a base, and taking on activities from there. Below you will find some activities I have undertaken:

Wat Chedi Luang
This tempel has been rebuild after every earthquake, although some parts stay a ruin. The complex is rather big and exists out of different stupa’s and tempels. My curiosity won me over to have a talk with a munk. For them it’s a way of practising their English, but also to tell about what buddishm is for them. The conversation was really interesting that I sat with Bowarn over an hour. The meaning of his name is ‘wise words’, and he was really good at talking.

Chiang Mai Womens prisiniors spa
Yes, you read that correctly, the massages here are preformed by female inmates. During their stay they learn the fundamentals of traditional Thai massage.
In the city they have a few salons now, which are providing jobs for them once they are out of prision.
Wanted the original treatment so went to the educational spa and got the message they were full for today. Please do come back the next day early to wait in line. They don’t take bookings in advance, but work with the principale the first one in line will be served first. A bit dissapointed, but eager to having my massage here I got up early the next day. Arriving half an hour before opening and like the lady said there was already a queue of 10 people. Remarkable to see how busy it was, but to me it’s a good thing. Another sign is that even local Thai wanted to have a massage here and are waiting in the same queue. All of a sudden I was hearing this loud sound quit near. It was coming from the bus full with inmates, no pictures were allowed ofcourse. They set up the place very quickly. Not only they have the spa, but are also responsible for the restaurant. Every person has it’s own task. Today is my lucky day, because I could take a seat, and my choice was having a footmassage. After all these walks they deserve some extra attention. Boy o boy, this was great! Now I can walk for hours again, even marathons (joking). They use wooden sticks as a massage tool for these kind of Thai foot massage, now I know what to get at the market.
It made me want more, so I came back a few days later for the full body massage Thai way. They always say pain is good, well not always. It was painful from time to time, but it wasn’t that painful as I expected. It feels so good afterwards, it was all worth it.

Familydiner
At the hostel where I stay really make an effort in making you feel like one big happy family. Every day they cook and you can join. Although it’s rather u need to join then being it a question. I don’t want to offend or disrespect them so I eat. It is not a bad thing to be doing it, because the taste ja so rich. The nights are filled with liquor and having fun. They find it odd that I don’t drink alcohol, because for all Thai they always have a reason to drink.

Good food
Food has high standards within the culture of Thai, I apreciate it everyday more and more. They are either preparing the food or they are having dinner. There are several dishes which are high on my list like sticky rice with mango for dessert. In Chiang Mai I enjoyed the local dish Khao soi, noodles in a curry with coconut. A really good friend of mine pointed it it out and was hooked from the start
(thanks again).

Sunday night market
In het weekend there are several markets to visit, my choice was the Sunday night market. It is in the old part of the city, so very close to my hostel. It was really crowded, they are selling almost everything from souvenirs till food and all in between. I really enjoyed my time here.

Nightlife
Almost every conversation your having here is about ‘ladyboys’, which can be found here a lot. There is also a street full with go go ladys. Both are not really my scene, but everyone needs to do what they need to do.

As u might have noticed I really feel at home in Chiang Mai. I explore the city by foot and trusting my gut feeling. You could say it is almost time dor a new step/city. Who knows, I will keep u updated.

Ilona

Een gedachte over “Chiang Mai

Geef een reactie